Slováci si vydýchli, Slovinci nepríjemne hrýzli

30.04.2011 Celý región

Zľava: Miroslav Šatan zo Slovenska strieľa gól brankárovi Slovinska Robert Kristan počas zápasu základnej A - skupiny Slovensko - Slovinsko na 75. hokejových majstrovstvách sveta 2011 IIHF v Bratislave. Bratislava, 29. apríl 2011.Foto: SITA/Marián Peiger BRATISLAVA 29. apríla (WEBNOVINY) - Slovenská hokejová reprezentácia zvládla svoje úvodné vystúpenie na svetovom šampionáte v Bratislave a zdolala Slovinsko 3:1. Slováci sa v piatkovom dueli v bratislavskej Orange aréne dlho strelecky nevedeli presadiť, trápenie napokon odklial Miroslav Šatan. Domáci tím napokon svoju hernú prevahu potvrdil a tešil sa z prvého víťazstva. \"Opäť sa potvrdilo, že prvý zápas na šampionáte býva najťažší bez ohľadu na meno súpera. Pre nás je však podstatné, že sme napokon získali tri body, hoci do značnej miery aj so šťastím,“ povedal Ľuboš Bartečko, ktorý v závere skóroval do opustenej slovinskej bránky a upravil na konečných 3:1.

Slovinci svojím výkonom príjemne prekvapili. Hrali kompaktne v obrane, čakali na slovenské chyby. Nováčik elitnej kategórie MS vedel, že z minima musí vyťažiť maximum. V 23. min po presilovkovom góle Kranjca išiel do vedenia. Slováci neznervózneli, ale napokon sa im podarilo otočiť zápas vo svoj prospech. \"Hovorili sme si, že sa musíme upokojiť, byť trpezliví a presné zásahy do siete súpera napokon predsa len prídu. To sa aj stalo, keďže máme svetových hráčov. Na tréningoch nám spolupráca fungovala lepšie ako dnes, verím, že sa postupne zohráme a zlepšíme,\" doplnil Ľuboš Bartečko.

Dôležitý gól na 2:1 pripísali rozhodcovia útočníkovi Marcelovi Hossovi, ktorý tečoval delovku Petra Podhradského od modrej čiary. Obranca Dinama Minsk hneď po zápase športovo priznal, že autorom gólu je právom Marcel Hossa. \"Puk sa obtrel po mojej strele o jeho nohavice,\" priznal Podhradský, ktorý sa cítil po premiére na MS pred vlastnými fanúšikmi veľmi unavený. Slováci si oddýchli až po treťom presnom zásahu z Bartečkovej hokejky. Dovtedy sa trocha báli o výsledok. \"Dnes to bolo veľmi ťažké až do konca. Je dôležité, že sme zvíťazili. Bude sa nám hrať teraz ľahšie. Pred zápasom sme si povedali, že musíme uspieť a nie je dôležité, akým rozdielom. Osobne som bol trošku nervózny, ale publikum bolo skvelé a atmosféra famózna,\" doplnil Podhradský.



Zľava: Hráč Slovenska Marián Gáborík a brankár Slovinska Robert Kristan počas zápasu základnej A - skupiny Slovensko - Slovinsko na 75. hokejových majstrovstvách sveta 2011 IIHF v Bratislave. Bratislava, 29. apríl 2011.Foto: SITA/Jozef Jakubčo Gáborík: \"Musíme zvýšiť streleckú efektivitu\"

Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík po piatkovom úvodnom zápase na majstrovstvách sveta 2011 proti Slovinsku (3:1) vyhlásil, že zverenci Glena Hanlona musia predovšetkým zvýšiť streleckú efektivitu a zlepšiť hru v obrane. V 23. min večerného bratislavského zápasu otvoril skóre duelu prekvapujúco slovinský obranca Kranjc a favorizovaní domáci hráči na tento zásah dlho nedokázali nájsť odpoveď. V 36. min vyrovnal Miroslav Šatan a v 48. min priklonil misky váh na stranu Slovákov Marcel Hossa. Domáci si však definitívne vydýchli až osem sekúnd pred záverečným klaksónom, keď Ľuboš Bartečko skóroval do opustenej bránky Slovinska.

\"Prvé zápasy na turnaji sú vždy ťažké, na nás ako domácich je navyše obrovský tlak. Musíme sa s tým vyrovnať, uvoľniť sa a zlepšiť sa v obrane. Proti Slovinsku to bolo vydreté víťazstvo,\" nechal sa počuť zakončovateľ New York Rangers Marián Gáborík a pokračoval: \"Ak by sme využili šance, ktoré sme si vypracovali, mohlo to byť o niečom inom. Dostali sme sa do zakončenia, no jednoducho nám to nepadalo, sám som mohol skórovať. Teraz bude dôležité zregenerovať sa a dobre sa pripraviť na ďalšie zápasy.\"

V úvodnom meraní síl v rámci A-skupiny Rusi šokujúco nestačili na Nemcov, ktorým podľahli 0:2. \"Musíme sa poučiť z ruského neúspechu a hrať kolektívne, Nemci nám to určite neuľahčia,\" uzavrel Gáborík.


Vpravo hore Marián Gáborík zo Slovenska, brankár Slovinska Robert Kristan a Ľuboš Bartečko zo Slovenska počas zápasu základnej A - skupiny Slovensko - Slovinsko na 75. hokejových majstrovstvách sveta 2011 IIHF v Bratislave. Bratislava, 29. apríl 2011. Foto: SITA/Marián Peiger Radivojevič: \"Víťazstvo pomôže našej psychike\"

Útočník slovenskej hokejovej reprezentácie Branko Radivojevič je presvedčený, že tesné víťazstvo nad Slovinskom (3:1) pomôže hostiteľskej krajine MS 2011 zlepšiť sa v ďalších bojoch. \"Proti Slovincom sme si už v prvej tretine vypracovali mnoho šancí, ktoré sme ale nedokázali využiť. Následne sa potvrdilo známe pravidlo: nedáš - dostaneš. Som rád, že sa prejavila sila nášho kolektívu. Takéto víťazstvo je pre nás veľmi dôležité po psychickej stránke,“ povedal hráč moskovského Spartaka.

V piatok rezonovali v Orange aréne tri hlavné motívy - nečakané zakopnutia favoritov, evidentne pokrivkávajúca kvalita ľadovej plochy a vynikajúca divácka atmosféra. \"Diváci boli skvelí, neustále nás hnali dopredu. Ich skandovanie bolo pre nás veľmi dôležité. Čo sa týka ľadu, bola to katastrofa, puky veľmi skákali a v závere sa dokonca na hracej ploche vytvorilo malé jazierko. Podmienky však majú všetci rovnaké a nemôžeme sa na to vyhovárať,\" uviedol 30-ročný rodák z Piešťan.

Radivojevič, ktorý sa môže pochváliť skúsenosťami zo zámorskej NHL, si uvedomuje silu najbližšieho súpera slovenských hokejistov - Nemecka. Zverenci Uweho Kruppa v piatkovom úvodnom dueli dokonale zaskočili favorizovaných Rusov, s ktorými si poradili 2:0. \"V dnešnom hokeji už neexistujú vyslovene slabé mužstvá, každý dokáže zabojovať a potrápiť favoritov. Nemci budú nepríjemní, musíme sa im vyrovnať v korčuľovaní a tvrdosti, veľmi dôležité bude často strieľať na bránku,\" uzavrel majiteľ bronzovej medaily z MS 2003 vo Fínsku.


Tréner SR Glen HanlonFoto: SITA/Marián Peiger Tréner Hanlon spokojný s víťazstvom aj predvedenou hrou

Slovenskej hokejovej reprezentácii sa v piatok večer podarilo doslova vybojovať tri body v jej úvodnom zápase na 75. majstrovstvách sveta, keď v bratislavskej Orange aréne zdolali zverenci trénera Glena Hanlona výber Slovinska 3:1. Slováci o svojom triumfe rozhodli až v treťom dejstve, keď za stavu 1:1 v 49. min skóroval Marcel Hossa a v záverečných sekundách zápasu pridal do prázdnej bránky gólovú poistku Ľuboš Bartečko.

\"Vedeli sme, že to nebude jednoduchý zápas. Slovinci majú mladý bojovný tím, tréner Kopitar svojich zverencov pripravil dobre. Hra súpera bola založená na pozornej defenzívnej činnosti. Som veľmi rád, že sme zvíťazili,\" zneli prvé slová hlavného kormidelníka SR po stretnutí, v ktorom mal slovenský tím obrovskú streleckú prevahu (pomer striel 45:15, pozn.). V piatkovom dueli to bol najmä súboj slovenskej ofenzívy s pozornou obranou slovinského výber, ale kouč Hanlon pochválil aj brankára domácich Jaroslava Haláka. \"Chytal spoľahlivo a za stavu 1:1 predviedol dva veľmi dôležité zákroky, ktoré v konečnom dôsledku rozhodli,\" uviedol kanadský odborník.



V závere súboja proti Slovinsku sa na ľade neobjavoval útočník Marián Gáborík, preto sa natískala otázka, či sa táto slovenská ofenzívna hviezda nezranila. Tréner Hanlon však tieto dohady vyvrátil. \"Marián Gáborík bol na konci zápasu unavený, preto som ho do hry nenasadzoval. Odohral však viac ako 25 minút a bol veľmi nebezpečný. Celkovo sme hrali na jedenásť útočníkov, preto dokážem pochopiť, že všetci chlapci v závere pociťovali únavu,\" ozrejmil kormidelník slovenského výberu a pokračoval: \"Nehrali sme na formácie, hráči sa v jednotlivých útokoch striedali. Najviac spolu odohrali Stümpel, Demitra a Gáborík. Celkovo sa však štyri páry krídelníkov striedali pri troch centroch. Pre všetkých hráčov to bol extrémne náročný duel. Zvládli ho však veľmi dobre.\"

V konečnom dôsledku je však najdôležitejší triumf a tri body do tabuľky A-skupiny. \"Som veľmi rád, že sme nezaváhali. Očakávania pred duelom boli zo všetkých strán veľké, chlapci bojovali zo všetkých síl, ale súper predviedol tiež veľmi dobrý výkon. Na MS už niet slabého súpera, rozdiely medzi jednotlivými mužstvami sa zmenšujú,\" poznamenal Glen Hanlon a na margo najbližšieho zápasu slovenského výberu pokračoval: \"Zápas proti Slovinsku nemožno porovnávať s tým, ktorý nás čaká v nedeľu proti Nemcom. Poznáme hru nemeckého mužstva, pred rokom nás na MS zdolalo.\"

Prvý súťažný zápas na vynovenom bratislavskom zimnom štadióne teda reprezentácii SR vyšiel. Triumfu slovenského mužstva určite pomohli aj fanúšikovia. \"Atmosféra v hľadisku bola fantastická. Stratil som hlas, pretože som musel veľmi kričať, aby ma hráči počuli. Bolo to dosť o emóciách. Za stavu 1:1 nás priaznivci vytrvalo povzbudzovali a hnali dopredu. To nám dosť pomohlo,\" dodal Glen Hanlon.

Ohlasy slovinských médií na piatkové bratislavské stretnutie Slovensko - Slovinsko (3:1) v základnej A-skupine na hokejových MS 2011:

Delo: \"Rysi na čele s brankárom Kristanom dlho odolávali Slovákom.\"

Dnevnik: \"Dobrý prvý dojem. Rysi do posledných sekúnd ohrozovali favorizovaných domácich Slovákov.\"

STA: \"Slovinská hokejová reprezentácia prehrala vo svojom úvodnom vystúpení medzi elitou na tohtoročnom hokejovom svetovom šampionáte so Slovenskom. Domácemu tímu podľahla 1:3.

A-SkupinaZápasyVýhryVýhry PPPrehry PPPrehrySkóre+/-Body Slovensko110003:1+ 23 Nemecko110002:0+ 23 Slovinsko100011:3- 20 Rusko100010:2- 20

 

Vyberte región